Musztarda stołowa Prymat GastroLine – baza do sosów i dressingów
Klasyczna musztarda stołowa to jeden z gotowych sosów, który zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do potraw typu fast food, takich jak hot dogi i burgery, lecz także do tradycyjnie przyrządzanych mięs serwowanych podczas rodzinnych posiłków. Dlaczego? Ten sos na bazie gorczycy idealnie podkreśla aromat pieczonych i smażonych dań, odnajduje się w polskiej kuchni także w towarzystwie wędlin, a nawet jako składnik dressingów do przepysznych sałatek. Z pewnością sprawdzi się również w roli uzupełnienia mini dań na przyjęciach koktajlowych. W swojej kuchni lubię wykorzystywać musztardę stołową do przyrządzania sosu musztardowego, którego używam do potraw na ciepło. Nadziewam nim lub marynuję na przykład piersi kurczaka przed zapieczeniem.
Musztarda stołowa Prymat GastroLine – najlepszy sos do dań na ciepło i na zimno
Musztarda stołowa to uniwersalny dodatek do potraw. Ma odpowiednią konsystencję zarówno do potraw serwowanych na ciepło, jak i na zimno, a już jej odrobina potrafi wpłynąć na finalny smak dania. Wspaniale komponuje się ze śniadaniowymi kiełbaskami, natomiast na obiad możecie z niej przyrządzić na przykład ciepły, gęsty sos musztardowy na bazie śmietany lub jego dietetyczną wersję z jogurtem.
Co jeszcze możecie stworzyć z musztardą stołową? Koniecznie spróbujcie skomponować na jej bazie własne dipy oraz dressingi. Nadadzą się świetnie zarówno jako sos do frytek, jak i do tortilli z mięsem lub warzywami, a także do wielu innych potraw. W wersji na ciepło wypróbujcie ją natomiast w połączeniu z pieczarkami oraz z polędwiczką wieprzową. Z musztardy stołowej oraz kilku podstawowych składników możecie z łatwością stworzyć też szybki, a zarazem wyborny sos obiadowy. Dodajcie do niego również musztardę francuską Prymat, aby nadać daniu niepowtarzalny charakter i wzbogacić je o ciekawą teksturę. Bez wątpienia będziecie zachwyceni tą istną symfonią smaków.
Przepis na pieczony karczek wieprzowy nadziewany farszem serowo-ziołowym z sosem musztardowym
Jeżeli chcecie spróbować, jak smakuje musztarda stołowa na ciepło w wykwintnym wydaniu, przygotujcie pieczony karczek wieprzowy nadziewany farszem serowo-ziołowym z sosem musztardowym. To pyszne danie kolacyjno-obiadowe z pewnością zachwyci Waszych gości.
Lista składników
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksujcie i doprawcie do smaku. Powstała emulsja będzie doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek oraz pieczonych mięs. Aby wzbogacić smak sosu musztardowego, wymieszajcie go ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Lekko ostry szczypior dobrze skomponuje się z musztardą, dzięki czemu sos nabierze świeżości.
Aby przygotować pieczony karczek wieprzowy nadziewany farszem serowo-ziołowym z sosem musztardowym włóżcie ser pleśniowy do dużej miski i połączcie go z suszonymi pomidorami oraz czosnkiem.
Surowe mięso w temperaturze pokojowej dokładnie oprószcie przyprawą Prymat, a następnie smażcie z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Przy pomocy długiego, ostrego noża zróbcie w mięsie dziurkę, którą napełnicie przyrządzonym wcześniej farszem serowym. Tak przyszykowane mięso szczelnie zawińcie w folię aluminiową i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczcie danie przez godzinę.
Gotowe mięso pokrójcie w plastry, udekorujcie natką pietruszki, po czym podajcie z wcześniej przygotowanym sosem musztardowym.
Smacznego!
Musztarda stołowa Prymat GastroLine okiem naszego eksperta
Istnieje wiele rodzajów musztardy, przy czym każdy z nich odznacza się czymś niezwykłym. Polecam Wam wypróbować musztardę stołową od Prymat GastroLine. Dzięki delikatnej, kremowej konsystencji będzie świetnym dodatkiem do kanapek, wędlin, sałatek oraz mięs przyrządzonych w piekarniku bądź na grillu. W szczególności zachęcam Was do użycia jej podczas przygotowywania sosu vinaigrette. Musztarda wzbogaci jego smak, a jednocześnie, ze względu na swój subtelny charakter, nie przytłoczy sałatki.
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.