Jaki sos do pizzy? Sprawdzony przepis
Sos do pizzy jest elementem w TOP 3 najważniejszych składników pizzy. To on stanowi razem z ciastem bazę dla wszystkich dodatków. Ważne jest więc, aby jednocześnie był wyrazisty w smaku, ale i nie przyćmiewał całej pizzy. Jak więc zrobić najlepszy sos do pizzy?
Jaki sos do pizzy sprawdza się najlepiej?
Klasyczna i zarazem najbardziej popularna wersja to oczywiście sos pomidorowy do pizzy, choć musimy pamiętać, że istnieje także pizza bianca, czyli biała – bez sosu pomidorowego, podawana bez żadnego sosu (tylko oliwa i przyprawy) lub z białym sosem. Sos do pizzy nie jest trudny w przygotowaniu. Kluczowe jest jednak osiągnięcie odpowiedniej gęstości, równowagi smaków (słodkiego, kwaśnego i słonego) oraz zioła.
Jak zrobić pomidorowy sos do pizzy?
Zostajemy jednak przy najbardziej tradycyjnej wersji. Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Bardzo łatwo, bo tu znów sprawdza się zasada: im mniej tym lepiej. Wyśmienity sos pomidorowy do pizzy robimy z kilku dosłownie składników – najlepszej jakości pomidorów, oliwy z oliwek extra virgin i właściwych włoskiej kuchni ziół. Tu polecam harmonijnie skomponowane mieszanki jak zioła do pizzy Prymat GastroLine.
Zioła kuchni włoskiej Prymat GastroLine
Ta mieszanka zawiera kompozycje włoskich smaków i aromatów – oregano, bazylię, cząber, tymianek, czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Taka mieszanka włoskich ziół doskonale sprawdzi się również jako dodatek do focacci, grillowanych warzyw i najróżniejszych potraw na bazie pomidorów.
Najlepszy sos do pizzy: Prosty i minimalistyczny
Wszystkie składniki mieszamy razem i gotowe!
Krzysztof Makowski
Szef Kuchni Mamma Mia w Krakowie.