Tatar z troci z pieprzem cytrynowym
Co podać jako przystawkę, jeśli chcemy zrobić naprawdę mocne wrażenie na naszych gościach? Proponuję tatar z troci – eleganckie, wykwintne danie, w którym idealnie odnajduje się pieprz cytrynowy Prymat. W tym przepisie łączę kremową konsystencję awokado z delikatnym mięsem troci i azjatyckim akcentem sosu sojowego. Posiekany por i czerwona cebula dodają potrawie przyjemnej chrupkości, a kapary i czarny kawior wspaniale dopełniają całości – taka przystawka nie tylko świetnie smakuje, ale także zachwyca wizualnie i wnosi na stół atmosferę wielkiego świata.
Dlaczego pieprz cytrynowy Prymat GastroLine?
W mojej kuchni nie może zabraknąć najlepszej jakości przypraw, które pozwalają mi wydobyć z kulinarnych kreacji pełnię smaku i aromatu. Mielony pieprz cytrynowy Prymat nadaje daniom z ryb i owoców morza przyjemną, wyważoną ostrość połączoną z orzeźwiającą, cytrynową nutą. Przyprawa również świetnie sprawdza się jako dodatek do marynaty lub panierki, a głęboko cytrusowy posmak zawdzięcza suszonej skórce cytrynowej.
Ważną rolę przepisie na tatar z troci odgrywa także sok z cytryny, w zasadzie niezastąpiony przy rybach i owocach morza, jak i w połączeniu z awokado. Troć w recepturze na tatara można ewentualnie zastąpić tuńczykiem, ale osobiście lubię sięgać po gatunki ryb rodzimych, a troć odławiana jest między innymi w Bałtyku i Morzu Północnym. Mięso troci jest soczyste i delikatne, lekko różowe – podobne do łososia czy pstrąga, a ponadto ma mało ości i można je podawać na surowo, co w przypadku tatara jest cechą kluczową.
Tatara z troci z pieprzem cytrynowym możecie oczywiście spróbować w mojej restauracji, ale także polecam przygotować taką efektowną przystawkę samodzielnie. Zapraszam do grona profesjonalistów w kuchni!
Przepis na Tatar z troci wędrownej z awokado, pieprzem cytrynowym i czarnym kawiorem
Lista składników
W misce łączymy awokado, posiekaną drobno czerwoną cebulę, kolendrę, sok z cytryny, dwie łyżki oliwy i doprawiamy do smaku.
Troć drobno siekamy, przekładamy do miski, dodajemy pora, kapary, oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, następnie dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy.
Na talerzu układamy ring, wypełniamy do połowy awokado, następnie nakładamy troć, całość pokrywamy czarnym kawiorem, polewamy oliwą szczypiorkową i dekorujemy kiełkami zielonego groszku.
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.