Przepisy Roberta Sowy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Sałatka z kurczakiem z przyprawą do kurczaka

Każdy profesjonalny Szef Kuchni ceni sprawdzone receptury, ale również nieustannie poszukuje nowych kombinacji smakowych, ulepszeń i nowoczesnych rozwiązań. W kuchni, jak w życiu – zmieniają się trendy i smaki, a łączenie egzotycznych przypraw z tradycyjną, polską kuchnią może zaowocować ciekawym, niebanalnym odkryciem kulinarnym. W karcie dań mojej restauracji znajdziecie sporo zdrowych, lekkich dań, w tym szeroki wybór oryginalnych sałat, które często zaskakują gości połączeniem smaków.

Przepis na sałatkę z kurczakiem obficie oprószonym przyprawą do kurczaka Prymat GastroLine to jedna z moich propozycji wprowadzenia do Waszego restauracyjnego menu wspaniałych, lekko orientalnych aromatów.

Przepisów na sałatki z kurczakiem jest całe mnóstwo, ja tym razem zdecydowałem się połączyć delikatne, soczyste mięso z wysokiej jakości kurczaka zagrodowego z aksamitną konsystencją dojrzałego awokado oraz lekko kwaskowatymi, chrupiącymi owocami granatu, które dodatkowo ożywiają danie i pięknie wyglądają na talerzu. Prażone orzechy nerkowca nadają sałatce lekko słodką, subtelną nutę, a przy tym podkręcają egzotykę dania – są w końcu bardzo popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej – hinduskiej, tajskiej czy wietnamskiej. Wypróbujcie koniecznie w Waszej kuchni.

przyprawa do kurczaka prymat gastroline

Przyprawa do kurczaka Prymat GastroLine

 

Mieszanka przyprawowa, dzięki wyjątkowej kompozycji ziół i przypraw, ma wyrazisty smak i świetnie sprawdza się nie tylko do kurczaka, ale także do smażonego czy grillowanego mięsa z indyka, kaczki, gęsi i przepiórki; również jako składnik marynaty. Kurkuma, słodka papryka i chili dodatkowo pozwalają uzyskać ciepły, apetyczny, głęboko pomarańczowy kolor mięsa.

Sałatka z kurczakiem, musem z awokado i owocami granatu

sałatka z kurczakiem

Lista składników

pierś z kostką i skórą z kurczaka zagrodowego o gramaturze 120 g
2 sztuki
przyprawa do kurczaka Prymat GastroLine
1 łyżka
masło klarowane
2 łyżki
tymianek
2 gałązki
czosnek
2 ząbki
sos sałatkowy włoski Prymat
1 opakowanie
mus z awokado
4 łyżki
owoce z granatu
1 sztuka
prażone orzechy nerkowca
0,5 szklanki
pomidorki koktajlowe (pokrojone na pół)
12 sztuk
tagliatelle ze świeżego ogórka
1 sztuka
mix sałat
400 g
kiełki zielonego groszku
do dekoracji
Sposób przygotowania
1

Osuszone piersi z kurczaka sowicie oprószamy przyprawą do kurczaka Prymat GastroLine. Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i dobrze schładzamy w lodówce.

2

Na patelni na maśle klarowanym smażymy kurczaka z tymiankiem i czosnkiem na złoty kolor zaczynając od skóry, następnie dodajemy masło i bastujemy.

3

Do miski wkładamy mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórka, owoce granatu, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatę przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy kurczaka, mus z awokado, kiełki zielonego groszku i posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.

przygotowanie sałatki z kurczakiem
Robert Sowa, szef kuchni i restaurator

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

Zarządzaj plikami cookies