Sałatka z kurczakiem z przyprawą do kurczaka
Każdy profesjonalny Szef Kuchni ceni sprawdzone receptury, ale również nieustannie poszukuje nowych kombinacji smakowych, ulepszeń i nowoczesnych rozwiązań. W kuchni, jak w życiu – zmieniają się trendy i smaki, a łączenie egzotycznych przypraw z tradycyjną, polską kuchnią może zaowocować ciekawym, niebanalnym odkryciem kulinarnym. W karcie dań mojej restauracji znajdziecie sporo zdrowych, lekkich dań, w tym szeroki wybór oryginalnych sałat, które często zaskakują gości połączeniem smaków.
Przepis na sałatkę z kurczakiem obficie oprószonym przyprawą do kurczaka Prymat GastroLine to jedna z moich propozycji wprowadzenia do Waszego restauracyjnego menu wspaniałych, lekko orientalnych aromatów.
Przepisów na sałatki z kurczakiem jest całe mnóstwo, ja tym razem zdecydowałem się połączyć delikatne, soczyste mięso z wysokiej jakości kurczaka zagrodowego z aksamitną konsystencją dojrzałego awokado oraz lekko kwaskowatymi, chrupiącymi owocami granatu, które dodatkowo ożywiają danie i pięknie wyglądają na talerzu. Prażone orzechy nerkowca nadają sałatce lekko słodką, subtelną nutę, a przy tym podkręcają egzotykę dania – są w końcu bardzo popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej – hinduskiej, tajskiej czy wietnamskiej. Wypróbujcie koniecznie w Waszej kuchni.
Przyprawa do kurczaka Prymat GastroLine
Mieszanka przyprawowa, dzięki wyjątkowej kompozycji ziół i przypraw, ma wyrazisty smak i świetnie sprawdza się nie tylko do kurczaka, ale także do smażonego czy grillowanego mięsa z indyka, kaczki, gęsi i przepiórki; również jako składnik marynaty. Kurkuma, słodka papryka i chili dodatkowo pozwalają uzyskać ciepły, apetyczny, głęboko pomarańczowy kolor mięsa.
Sałatka z kurczakiem, musem z awokado i owocami granatu
Lista składników
Osuszone piersi z kurczaka sowicie oprószamy przyprawą do kurczaka Prymat GastroLine. Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i dobrze schładzamy w lodówce.
Na patelni na maśle klarowanym smażymy kurczaka z tymiankiem i czosnkiem na złoty kolor zaczynając od skóry, następnie dodajemy masło i bastujemy.
Do miski wkładamy mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórka, owoce granatu, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatę przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy kurczaka, mus z awokado, kiełki zielonego groszku i posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.