top 2025
Porady

Trendy przyprawowe na 2025 rok

Nowy rok to nowe wyzwania, plany i pomysły. Jako szefowie kuchni i restauratorzy macie Państwo realny wpływ na kreowanie smaków, trendów i gustów tysięcy Polaków. Dzięki przyprawom z oferty Prymat Gastroline, tak w tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, jak i w upowszechnianiu autentycznych smaków kuchni świata, tworzycie nie tylko wyśmienite dania – tworzycie nowe kanony smaku. Przyjrzyjmy się więc bliżej, jakie trendy w gastronomii przewiduje się w nadchodzącym roku i jak wpisują się w nie przyprawy Prymat Gastroline.

Jak u babci – tradycyjne przyprawy w tradycyjnym gotowaniu

Najbardziej widocznym trendem, który rozwija się od kilku lat i sukcesywnie rośnie w siłę, jest powrót do tradycyjnych metod gotowania, tzw. „granny era“. W kuchni, gdzie wszystko dzieje się w rytmie slow, kluczową rolę odgrywają uniwersalne zioła jednorodne – rozmaryn, tymianek i majeranek oraz odkrywane na nowo szałwia i czosnek niedźwiedzi. Obok tradycji liczy się autentyczność smaku. Obserwujemy coraz większe zainteresowanie kuchnią domową, regionalną, i staropolską, ale znane od pokoleń dania sprawdzają się najlepiej w odświeżonym, nowoczesnym wydaniu. Duże zainteresowanie „prawdziwym“ jedzeniem i autentycznymi smakami sprawia, że z entuzjastycznym odbiorem spotykają się krótkie sezonowe karty dań oraz modne wydarzenia tematyczne organizowane przez restauracje, celebrujące sezonowość. Eventy kulinarne wokół bobu, kurek czy czereśni przyciągają sporą klientelę; wielki come back przeżywają zapomniane warzywa z czasów młodości naszych babć, jak pasternak, brukiew, rzepa, topinambur czy botwina.

Prostota i jakość – wyczaruj dania z kilku składników

Najnowszy trend, nazywany często „szczerą kuchnią“, opiera się na celebracji prostoty z dużym naciskiem na świeże, lokalne, sezonowe składniki pochodzące od zaufanych dostawców. Smakosze chcą dań, które kojarzą się z bezpieczeństwem i dobrostanem; jedzenia, które budzi pozytywne emocje, ale także takiego, które pozostaje w zgodzie z prawami natury i dobrem ekosystemu.

Silną grupą konsumencką jest młode pokolenie, które szuka przyjemności na każdej płaszczyźnie życia i bardzo często znajduje ją w prostym, sezonowym, efektownym, ale dalekim od wyrafinowania, jedzeniu. I można zauważyć, że nie jest to przejściowa moda, a bardziej – świadomie kształtujący się styl życia.

Wprowadzenie do karty dań prostych przepisów na dania złożone z dosłownie kilku składników będzie więc zabiegiem bardzo korzystnym dla obu stron – szefa kuchni oraz szukających kulinarnych przyjemności klientów. Idealnym przykładem przystawki, która wyjątkowo smacznie wpisuje się w trend prostej kuchni, jest tradycyjna włoska focaccia, kusząca głębokim aromatem bazylii, oregano, rozmarynu i estragonu. Inna, bardzo popularna i chętnie zamawiana, nieskomplikowana „poczekajka“, również rodem z Włoch, to chrupiąca bruschetta. Ale, żeby nie szukać tak daleko, warto wziąć do ręki naszego poczciwego ziemniaka, z którego, przy pomocy przyprawy do ziemniaków Prymat Gastroline, stworzycie pyszne, proste dania.

Roślinnie ze smakiem – najlepsze przyprawy do dań wege

Rosnąca od lat popularność wegetarianizmu i weganizmu również ewoluowała z chwilowego kaprysu mody w świadomy styl życia wielu młodych ludzi. Można także zauważyć wyraźny trend celowego ograniczania spożycia mięsa, ale nie całkowitego eliminowania. Twierdzenie, że potrawy wegańskie nia mają smaku i charakteru straciły swoją moc. Roślinne burgery to dziś, można powiedzieć, pewien standard w liczących się lokalach gastronomicznych, a każdy smakosz wie, że jedząc wege można najeść się naprawdę smacznie i do syta. Z kuchnią roślinną wspaniale komponują się zioła i przyprawy o mocnym, konkretnym smaku i aromacie, takie jak imbir, kurkuma, papryka chili, papryka wędzona czy bardzo ciekawa czarna drobnoziarnista sól kala namak, bogata w związki siarki, które nadają jej intensywny jajeczny posmak – klasyk w kuchni południowej Azji i Indii. Na topie utrzymuje się czarnuszka, sezam i indyjska mieszanka garam masala.

Trochę fermentu – przyprawy must have

W nurcie zdrowej, naturalnej kuchni, w trendach kulinarnych na 2025 utrzymają się orientalne produkty fermentowane, takie jak kimchi, miso czy kombucha. Fermentacja i kiszenie mają oczywiście bardzo długą tradycję także w kuchni rodzimej, a dodatki takie jak ziele angielski całe, liście laurowe czy nasiona gorczycy mają swoje obowiązkowe miejsce na każdej półce z przyprawami. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się także zakwasy, a burak przeżywa swoją drugą młodość. W procesie fermentacji i kiszenia możecie z powodzeniem wykorzystać kolendrę w ziarnach lub kolendrę mieloną Prymat Gastroline, kminek, a w wersji lekko orientalnej – kumin czyli kmin rzymski, paprykę chili w płatkach, cynamon w laskach oraz goździki. Gorącym tematem nadchodzącego roku będzie także papryka gochugaru, słodkawa, lekko dymna odmiana chili, wykorzystywana głównie w kuchni koreańskiej (obowiązkowy składnik autentycznego kimchi). Gochugaru to jedna z najgorętszych nowości nadchodząca w ofercie Prymat Gastroline 2025.

Fusion w nowej wersji – jakie przyprawy pomogą Ci zaskoczyć klientów?

Kuchnia fusion trochę nam w ostatnich latach spowszedniała, ale rok 2025 zapowiada jej nową, fascynującą odsłonę. Modna będzie kreatywność i tworzenie zupełnie nowych, zaskakujących połączeń smakowych poprzez nieoczywiste zestawienia tradycyjnych przepisów z różnych kultur. Możemy więc spodziewać się kompozycji łączących kuchnię azjatycką ze śródziemnomorską, europejską z afrykańską, meksykańską z koreańską czy włoską z japońską. Dla kuchni świata tradycyjne przyprawy, z których warto skorzystać tworząc własne kompozycje dań kuchni fusion, to:

w kuchni śródziemnomorskiej: tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn, czosnek, cebula
w kuchni bliskowschodniej: kmin rzymski, kolendra, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki czy szafran
w kuchni azjatyckiej: imbir, cynamon, anyż, kurkuma, chili, kozieradka
w kuchni indyjskiej: kurkuma, kolendra, kardamon, cynamon, curry
w kuchni afrykańskiej: kumin, kolendra, cynamon, papryka (słodka i ostra), imbir, kardamon, kurkuma, goździki, pieprz oraz liście laurowe

Jak widzicie fusion w nowej wersji to nieograniczone pole do popisu dla każdego Szefa Kuchni i ogromne bogactwo przypraw, które świetnie odnajdują się w tym trendzie. Tworząc nowe, autorskie potrawy, śmiało możecie także sięgać po gotowe, profesjonalnie skomponowane mieszanki przyprawowe takie jak curry (w ofercie Prymat Gastroline znajdziecie czerwone, zielone i żółte), tikka masala czy przyprawa do dań kuchni chińskiej, a także wszystkie przyprawy jednorodne, których różnorodność i najwyższa jakość dają nieskończone możliwości kreowania własnych smaków. Na topie będą papryka wędzona, wspomniana już papryka gochugaru, kmin rzymski i kardamon. Azjatyckie burgery, pikantne desery i egzotyczne dipy mają szansę stać się prawdziwym hitem 2025.

Kuchnia szyta na miarę – przyprawy, które pozwolą spersonalizować Twoje menu

Przy zmieniających się preferencjach, ale także coraz bardziej widocznych ograniczeniach dietetycznych i alergiach żywieniowych, prężnie rozwijającym się trendem będzie większa personalizacja gastronomii, czyli świadome i celowe wychodzenie naprzeciw indywidualnym potrzebom klientów. W walce o podniebienia topowe restauracje dopasowywać będą swoje karty dań do wymagań konsumenta. Szeroka gama przypraw i ziół pomoże tworzyć dania odpowiadające różnym gustom i potrzebom. Zioła takie jak bazylia, oregano, majeranek, estragon, kolendra, cząber, pieprz czarny, gorczyca i lubczyk doskonale zastępują niezdrową sól, a wprowadzenie cynamonu i korzenia lukrecji jest zdrową alternatywą cukru.

Kuchnia szyta na miarę – przyprawy, które pozwolą spersonalizować Twoje menu

Znawcy światowych trendów w 2025 mocno stawiają na kwaskowate i dymne, wędzone nuty. Wraca więc temat kiszonek, ale także pojawia się kwaskowatość cytrusów, pomidorów, owoców jagodowych czy jogurtu naturalnego. W te trendy smakowe świetnie wpisuje się pieprz cytrynowy, pieprz syczuański, sumak oraz papryka słodka wędzona mielona. Do tytułu Przyprawy Roku 2025 z powodzeniem pretenduje kozieradka mielona. Warto zwrócić na nią uwagę – ma unikalny, charakterystyczny, lekko gorzkawy, orzechowy smak z wyczuwalną nutą karmelu. Doceniana głównie w kuchni indyjskiej, jest wspaniałym dodatkiem do dań kuchni fusion, marynat, fermentacji, kiszenia, wypieków, oryginalnych deserów oraz roślinnych zamienników sera.

O sukcesie lokali gastronomicznych decydować będą także produkty kraftowe, jak chleb własnego wypieku, własne przetwory, autorskie mieszanki ziół, domowa lemoniada i kawa w wersji premium.

Sztuczna inteligencja w kuchni

Nie można jej zignorować, bo coraz gwałtowniej wchodzi w różne sfery naszego codziennego życia. Sztuczna inteligencja nie zastąpi oczywiście wyczucia smaku, ale może być pomocna w wyszukiwaniu oryginalnych przepisów, modyfikacji istniejących receptur, doborze win oraz zaplanowaniu restauracyjnego menu pod kątem preferencji gości czy większych zamówień. Bo menu z QR kodem w liczących się restauracjach to już norma.

Podążając za nowymi trendami pamiętajmy, że zawsze warto jest słuchać własnej intuicji i opinii klientów, mocno stawiać na najwyższą jakość produktów oraz gotować z sercem i przyprawami Prymat Gastroline.

Zarządzaj plikami cookies