Sos meksykański Prymat GastroLine – niezbędny dodatek do dań inspirowanych gorącym Meksykiem
Na ulicach polskich miast funkcjonuje coraz więcej foodtrucków, budek oraz niewielkich lokali gastronomicznych. Niezwykle popularne są w nich dania kuchni Tex Mex, na przykład różne rodzaje burritos, fajitas i quesadilli. W tym stylu gotowania nieodzowny jest sos meksykański. Jego lekko ostry, paprykowy smak doskonale współgra z przyprawionym po meksykańsku mięsem i dodatkami charakterystycznymi dla Tex Mex, takimi jak papryczki jalapeño, czarna fasolka czy kolendra. W przypadku potraw typu fast food niezwykle istotną rolę odgrywa jakość podawanych klientom posiłków, a także szybkość, z jaką kucharz może je przygotowywać. Wielką pomocą dla pracowników okazują się więc gotowe sosy dla gastronomii, takie jak aromatyczny sos meksykański Prymat GastroLine.
Sos meksykański Prymat GastroLine – esencja kuchni Tex Mex
Sos meksykański stanowi bazę licznych potraw oraz zakąsek kuchni Tex Mex, która jest obecnie bardzo modna. Przystawki przyrządzone zgodnie z regułami tego stylu gotowania pojawiają się na wielu bankietach i domowych imprezach.
Charakterystycznymi przykładami jedzenia typu Tex Mex są:
- panierowane skrzydełka z kurczaka z sosem meksykańskim i jalapeño,
- panierowane kawałki sera camembert z sosem meksykańskim z oliwkami,
- panierowane kalmary z sosem meksykańskim z anchois,
- chipsy nachos z sosem meksykańskim i kolendrą,
- kalafior w panko z sosem meksykańskim z kaparami,
- chrupiące kawałki polędwiczek z kurczaka w kokosie z sosem meksykańskim,
- paluszki serowe z sosem meksykańskim,
- matias w sosie meksykańskim z kukurydzą,
- dania jednogarnkowe z ciecierzycy lub soczewicy ze szpinakiem i sosem meksykańskim,
- burger wołowy z awokado, pastą z pieczonego bakłażana i sosem meksykańskim z pestkami słonecznika,
- quesadilla z kurczakiem i serem cheddar z sosem meksykańskim jalapeño.
Przepis na pikantne udźce z kurczaka zagrodowego z sosem meksykańskim
Pikantne udźce z kurczaka zagrodowego z sosem meksykańskim to danie stanowiące perfekcyjny przykład kuchni Tex Mex, czyli swobodnej fuzji tradycji kulinarnych Teksasu i Meksyku. Aby przyrządzić tę gorącą jak południowe słońce potrawę, przygotujcie najpierw następujące składniki:
Lista składników
Aby przyrządzić pyszne, aromatyczne mięso w sosie meksykańskim, na początek natrzyjcie umyte i dokładnie osuszone udźce kurczaka musztardą wymieszaną z pikantną przyprawą.
Następnie delikatnie ułóżcie je w naczyniu żaroodpornym, dodając do nich jeszcze pokrojony czosnek. Na wszystkie udźce równomiernie nałóżcie sos meksykański Prymat GastroLine i szczelnie przykryjcie je folią aluminiową.
Włóżcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Czas pieczenia powinien wynosić około 45 minut.
Tak przygotowane udźce przed podaniem posypcie jeszcze szczodrze kolendrą. Jako dodatki do mięsa zaserwujcie chipsy nachos i marynowane papryczki jalapeño.
Sos meksykański Prymat GastroLine okiem naszego eksperta
Sos meksykański jest bardzo wyrazisty i dość ostry. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Osobiście lubię wykorzystywać go do cross cookingu. Łączę go wtedy z różnymi dodatkowymi składnikami. Bardzo często podaję ten sos z chrupiącymi krewetkami w makaronie ziemniaczanym z dużą ilością kolendry.
Sos meksykański doskonale podkreśla charakter dań, z którymi jest serwowany. Watro trzymać go nie tylko w kuchni restauracyjnej, lecz także we własnym domu. Okaże się on szczególnie pomocny w przypadku odwiedzin niezapowiedzianych gości.
Muszę też podkreślić, że Sos meksykański Prymat GastroLine jest bardzo dobrym dodatkiem do przystawek wegetariańskich, o których obecnie nie można zapominać, tworząc na przykład menu bankietowe. Używanie go gwarantuje, że dana pozycja w karcie dań zawsze będzie miała ten sam pyszny smak i aromat.
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.