przyprawianie drobiu z Kucharek GastroLine
Przepisy
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator
Nowa linia Kucharek GastroLine — przyprawy do mięs, drobiu, ryb i grilla

Nowa linia przypraw Kucharek GastroLine — podstawa każdej profesjonalnej kuchni

Kucharek GastroLine, czyli nowa linia uniwersalnych przypraw, to przepis na aromatyczne potrawy rybne, drobiowe, mięsne i grillowane. Została stworzona przede wszystkim z myślą o profesjonalnych szefach kuchni specjalizujących się w żywieniu zbiorowym, cateringu, przyjęciach czy eventach. Odpowiednio dobrane proporcje przypraw oraz suszonych warzyw sprawią bowiem, że każde, nawet najmniej skomplikowane danie może smakować jeszcze lepiej. Praktyczne zalety nowej linii Kucharek GastroLine potwierdza również ekspert kulinarny — Robert Sowa.

Przyprawy Kucharek GastroLine — uczta dla podniebienia

Podczas przygotowania dań należy nie tylko dobrać odpowiednie proporcje mięsa, warzyw i dodatków, lecz także postawić na wyselekcjonowane przyprawy. Takim rozwiązaniem jest nowa linia Kucharek GastroLine w czterech wersjach smakowych: do ryb, mięs, drobiu i grilla. Każdą z nich cechuje niepowtarzalny i wyrazisty aromat, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających szefów kuchni.

Poznaj 4 nowe przyprawy Kucharek GastroLine:

Kucharek GastroLine do ryb — dlaczego jest tak wyjątkowy?

Przyprawa Kucharek GastroLine do Ryb

Kucharek GastroLine do ryb to kompozycja zawierająca w sobie koperek, natkę pietruszki, czosnek, a także aromatyczne zioła takie, jak imbir i tymianek, wyważoną ilość soli oraz kwasek cytrynowy. Taka różnorodność smaków pomoże szefom kuchni stworzyć potrawy, które z pewnością trafią w gusta gości.

W nowej linii przypraw Kucharek GastroLine wszystkie bazowe przyprawy takie jak sól, pieprz ziołowy i cytrynowy skomponowane są wraz z innymi składnikami. W efekcie powstał jeden, bogaty i aromatyczny zestaw smaków, który z łatwością dopełni każde danie. Zastosowanie przyprawy GastroLine do ryb to więc doskonały wybór zarówno pod względem smakowym, jak i praktycznym.

Kucharek GastroLine do ryb – Przepis na pieczoną polędwicę z dorsza atlantyckiego z sosem serowym
Gotowe danie z rybą

Kucharek GastroLine do Ryb – dopełni każde danie rybne; aby się o tym przekonać Robert Sowa zastosował przyprawę w klasycznym, prostym przepisie na pieczoną polędwicę z dorsza atlantyckiego z sosem serowym, które zawsze wychodzi, do tego smakuje wybornie. Sprawdź!

Lista składników
Dorsz
8 kilogramów
Przyprawa do Ryb Kucharek GastroLine
200 gramów
Sos
Masło klarowane
200 gramów
Pokrojona w kostkę cebula
1 kilogram
Roztarty czosnek
100 gramów
Śmietanka kremówka
5 litrów
Pomidory suszone w oleju z ziołami Smak
0,5 kilograma
Kapary w zalewie Smak
100 gramów
Tarty ser pleśniowy błękitny
1 kilogram
Młode liście szpinaku
1 kilogram
Chili z solą morską Prymat
do smaku
Biały pieprz mielony Prymat
do smaku
Gałka muszkatołowa Prymat
do smaku
Opis przygotowania
100
1

W rondlu na maśle klarowanym smażymy na złoty kolor cebulę z czosnkiem. Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy około piętnastu minut w celu odparowania wody.

2

Dodajemy ser pleśniowy i gotujemy, cały czas mieszając.

3

Do tak przygotowanego sosu wrzucamy szpinak, suszone pomidory, kapary, dalej mieszamy i doprawiamy do smaku.

4

Ryby układamy w głębokich blaszkach i posypujemy Przyprawą do ryb Kucharek GastroLine.

5

Pieczemy piętnaście minut w temperaturze 180oC.

Przyprawianie ryb za pomocą Kucharek GastroLine
6

Tak przygotowanego dorsza zalewamy sosem i wkładamy do ciepłych bemarów.

Bemar - ryba i danie mięsne

Kucharek GastroLine do mięs — uniwersalny aromat

Przyprawa Kucharek GastroLine do Mięsa

Przyprawa Kucharek GastroLine do mięs to mieszkanka suszonych warzyw i ziół. W jej składzie znaleźć można paprykę, cebulę, czosnek, a także tymianek, rozmaryn, majeranek oraz sól i pieprz. Kompozycja przypraw zawarta w jednym opakowaniu podkreśli smak mięsa cielęcego, wołowego lub wieprzowego, a dodatkowo wzbogaci ich aromat i kolor.

Nowa linia przypraw może być również wykorzystywana podczas grillowania, pieczenia oraz smażenia drobiu, jagnięciny bądź dziczyzny. Odpowiednia zawartość poszczególnych ziół i suszonych warzyw sprawia, że Kucharek do mięs świetnie podkreśli i nada smak każdemu rodzajowi mięsa.

Kucharek GastroLine do mięs – Przepis na eskalopki z polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym
Eskalopki z polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym

Kucharek GastroLine do mięs – wzbogaci aromat i kolor. Robert Sowa proponuje zastosować przyprawę w daniu z polędwicy, które świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju bankietach i eventach.

Lista składników
Eskalopki z polędwicy wieprzowej
8 kilogramów
Marynata
Olej rzepakowy
0,5 litra
Przyprawa do Mięs Kucharek GastroLine
200 gramów
Mąka pszenna
1 kilogram
Sos
Masło klarowane
200 gramów
Pokrojona w kostkę cebula
1 kilogram
Roztarty czosnek
100 gramów
Grzyby leśne, rozmrożone
4 kilogramy
Białe wytrawne wino
200 ml
Sos demi glace
2 litry
Śmietanka kremówka
2 litry
Świeżo siekany koperek
100 gramów
Pieprz zielony w zalewie Smak
3 łyżki
Sól morska Prymat
do smaku
Gałka muszkatołowa Prymat
do smaku
Opis przygotowania
100
1

Olej łączymy z Przyprawą do Mięs Kucharek GastroLine i mieszamy dokładnie z mięsem. Tak przygotowane mięso dla smaku i aromatu warto odstawić na godzinę, następnie oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.

jak przyprawiać mięso
2

Mięso układamy w blaszkach,  wkładamy do nagrzanego pieca o temperaturze 180oC na 15 minut.

3

W rondlu na maśle smażymy cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy grzyby i całość smażymy około pięciu minut. Wlewamy wino, sos demi glas i gotujemy około dziesięć minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę, dodajemy zielony pieprz, koperek i doprawiamy do smaku.

4

Do mięsa w blaszkach wlewamy sos i  wkładamy do bemarów.

Bemar - ryba i danie mięsne

Kucharek GastroLine do grilla — wyrazisty smak i zapach

Przyprawa Kucharek GastroLine do Grilla

Kucharek GastroLine do grilla łączy w sobie intensywne i zarazem wyważone smaki papryki słodkiej, chili, cebuli, czosnku, a także aromatyczne, uniwersalne zioła — majeranek, cząber, tymianek i estragon. Ponadto wzbogacona jest odpowiednią ilością soli oraz pieprzu tak, by doznania smakowe były jeszcze pełniejsze. Mieszanka podkreśli smak ryb i mięs, a gruboziarnista struktura składników, subtelnie poprawi również wygląd potraw.

Przyprawa do grilla może być wykorzystywana na wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się zarówno jako baza marynaty mokrej, jak i suchej, np. do dań prosto z rusztu. Mieszanka podkreśli smak mięsa mielonego oraz doda charakteru tym potrawom, którym brakuje wyrazistości. Kucharek zapewnia szybki efekt bez konieczności długotrwałego marynowania.

Kucharek GastroLine do grilla – Przepis na sznycelki bałkańskie z grilla z pitą i sosem jogurtowym
Gotowe danie - sznycelki bałkańskie z grilla z pitą i sosem jogurtowym

Kucharek GastroLine do Grilla — doda charakteru. Nasz ekspert proponuje zastosować przyprawę do oryginalnego bałkańskiego danie na bazie mięsa mielonego, które świetnie prezentuje się również w formie bufetowej.

Lista składników
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
8 kilogramów
Przyprawa do Grilla Kucharek GastroLine
200 gramów
Posiekana natka pietruszki
5 pęczków
Cebula starta na tarce
10 sztuk
Czosnek starty na tarce
15 ząbków
Ser feta starty na tarce
1 kilogram
Posiekane Pomidory Suszone w Oleju z Ziołami Smak
200 gramów
Oliwa z oliwek
1 szklanka
Bułka tarta Prymat
5 szklanek
Posiekana kolendra
5 pęczków
Chlebek pita
100 sztuk
Sos jogurtowy, czosnkowy z ogórkiem, rzodkiewką i miętą
10 litrów
Opis przygotowania
100
1

Do dużej miski wkładamy mięso, dodajemy Przyprawę do Grilla Kucharek GastroLine, oliwę i dokładnie mieszamy (polecamy ostawić w chłodne miejsce na minimum godzinę).

Przyprawianie dań z grilla
2

Do tak przygotowanego mięsa dodajemy pozostałe składniki sznycelków wraz z kolendrą  i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

3

Z mięsa, mocząc dłonie w zimnej wodzie wyrabiamy małe sznycelki.

4

Mięso grillujemy na rozgrzanym grillu z każdej strony na złoty kolor.

5

Tak przygotowane aromatyczne i soczyste  sznycelki podajemy w picie z sosem jogurtowym.

Bemar z daniem z grilla i z drobiu

Kucharek GastroLine do drobiu podkreśli delikatność mięs

Przyprawa Kucharek GastroLine do Drobiu

Smak dań kształtują upodobania klientów oraz szefowie kuchni, którzy wyznaczają trendy i kierunki rozwoju sztuki kulinarnej. Wszystkie potrawy przyrządzane przez najlepszych kucharzy mają jednak wspólny mianownik — dopełniają je przyprawy.

Dzięki zawartości suszonych warzyw (papryka słodka, cebula, czosnek), a także połączeniu aromatycznych przypraw (kmin rzymski, kolendra, kozieradka), z odrobiną soli i pieprzu, przyprawa Kucharek GastroLine do drobiu sprawdzi się zarówno z indykiem, jak i kurczakiem, gęsią, perliczką czy kaczką. Jako dodatek do panierki lub sosów. Dania z tego rodzaju mięsa — chudego i delikatnego, wymagają sprawdzonych przypraw, które wydobędą i podkręcą smak miękkiego, soczystego drobiu, a zarazem go nie zdominują. Tak doprawione potrawy znajdą miejsce na stołach, podczas bankietów bądź innych ważnych uroczystości.

Kucharek GastroLine do drobiu – Przepis na udźce z kurczaka w sosie włoskim z bazylią
Gotowe danie z kurczaka z Kucharek GastroLine

Kucharek GastroLine do drobiu – podkreśli delikatność dań. Robert Sowa proponuje zastosować przyprawę do delikatnego udźca z kurczaka, które w połączeniu z sosem włoskim i bazylią, będzie na pewno ciekawą pozycją w menu każdego przyjęcia.

Lista produktów
Udźce z kurczaka zagrodowego bez skóry i kości
10 kilogramów
Marynata
Olej rzepakowy
0,5 litra
Przyprawa do Drobiu Kucharek GastroLine
250 gramów
Mąka pszenna
1 kilogram
Sos
Oliwa z oliwek
1 szklanka
Pokrojona w kostkę cebula
1 kilogram
Roztarty czosnek
100 gramów
Pokrojone w kostkę czerwone papryki
4 sztuki
Czarne oliwki bez pestek Smak
100 gramów
Zielone oliwki bez pestek Smak
100 gramów
Kapary w zalewie Smak
100 gramów
Pomidory suszone w oleju z ziołami Smak
100 gramów
Białe wytrawne wino
200 ml
Świeżo siekana bazylia
100 gramów
Pomidory Pelati
4 litry
Sól morska Prymat
do smaku
Chili Pieprz Cayenne Prymat
do smaku
Opis przygotowania
100
1

Olej łączymy z Przyprawą do Drobiu Kucharek GastroLine i mieszamy dokładnie z mięsem.

Przyprawianie potraw z drobiu za pomocą Kucharek GastroLine
2

Tak przygotowane mięso dla smaku i aromatu warto odstawić na godzinę, następnie oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.

3

Mięso układamy w blaszkach,  wkładamy do nagrzanego pieca do temperatury 180oC na 15 minut.

4

W rondlu na oliwie smażymy cebulę , czosnek, czerwona paprykę i po kilku minutach wlewamy  wino, pomidory i całość dusimy  około dziesięciu minut.

5

Następnie do sosu dodajemy czarne i zielone oliwki, kapary, suszone pomidory, cały czas mieszamy, Gotujemy kolejne dziesięć minut i doprawiamy do smaku.

6

Do mięsa w blaszkach wlewamy sos, posypujmy bazylią i  wkładamy do bemarów.

Bemar z gotowymi daniami z grilla i kurczaka
Nowa linia przypraw Kucharek GastroLine okiem eksperta
Ekspert kulinarny, szef kuchni Robert Sowa

Jestem przekonany, że mieszanki Kucharek GastroLine zdobędą niezwykłą popularność wśród szefów kuchni. To ogromna oszczędność czasu oraz gwarancja doskonałego smaku. Ich zastosowanie oznacza sprawdzony smak, intensywny kolor, a także niezastąpiony aromat dań. Warte podkreślenia są również prostota, powtarzalność, uniwersalność oraz łatwość użycia.

Nowa linia przypraw ma jeszcze jedną zaletę – atrakcyjną cenę.

Polecam, Robert Sowa
Robert Sowa, szef kuchni i restaurator

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.